Bez sprzętu nie ma ciasta. A bez ciasta nie ma klientów. Wie o tym każdy właściciel, który kompletuje wyposażenie cukierni czy piekarni. Niestety nie każdy ma też świadomość, co dokładnie powinno znaleźć się w jego lokalu.
Sprzęt użytkowy do cukierni i piekarni
Dla świeżo upieczonych lokali gastronomicznych dobór odpowiedniego wyposażenia może być trudny. Dlatego decydując się na zakup akcesoriów do swojej cukierni lub piekarni, warto ułatwić sobie zadanie i podzielić poszczególne przybory i urządzenia na kategorie – najlepiej na obowiązkowe i dodatkowe.
- Podstawowe urządzenia użytkowe – do tego typu urządzeń zaliczamy piece, które pomogą w kontrolowaniu ilości wyrobów na półce. W związku z tym w punkcie nie może zabraknąć krajalnic do pieczywa, mat i form, ekspresów do kawy, noży do ciast, ubijaków, pędzli, mikserów, syfonów, wałków oraz naczyń i pojemników w przypadku zamówień na wynos.
- Dodatkowe – jeśli nastawiamy się bardziej na słodkości lub chcemy rozszerzyć o nie swoje usługi, to do tej kategorii zaliczamy wyposażenie w postaci maszyn i naczyń do lodów, gofrownic, timerów i krajalnic do owoców.
Zakupione sprzęty powinny być łatwe w konserwacji. Blisko lady lub w okolicy stołów muszą znajdować się też środki do dezynfekcji. Dzięki temu z łatwością spełnimy obowiązkowe wymagania BHP.
Meble do piekarni oraz cukierni
W lokalu powinny znaleźć się meble z klapami i z otwartymi półkami, w tym lady, szafy oraz witryny chłodnicze. W wyposażeniu należy wziąć też pod uwagę różne wielkościowo stoliki i krzesła, dostosowane do wzrostu dorosłych i dzieci. A jeśli do dyspozycji mamy większą przestrzeń, to zakup mebli możemy rozszerzyć o fotele oraz kanapy.
To trzeba wiedzieć
W ramach oszczędności warto zdecydować się zakup wyposażenia do cukierni i piekarni z drugiej ręki. Jeśli bez problemu działały przez kilka lat, to nie powinny się prędko zepsuć. Właściciel może mieć też całkowicie nowy sprzęt w dobrej cenie, bo z pewnych powodów musiał, np. zamknąć lokal. Tak czy siak, opłaca się rozważyć tę opcję.