Problemem osób otwierających zarówno duże, jak i niewielkie lokale są wydatki i kłopoty z dobraniem sprzętów. Jasne, mała kuchnia gastronomiczna oznacza nieco mniejsze koszty, jednak i ona musi zostać zaplanowana z głową. Jakie urządzenia są obowiązkowe? Czy warto rozważyć zakup wyposażenia z drugiej ręki?
Jaki wybrać sprzęt do kuchni gastronomicznej?
Na smak dań wpływają nie tylko umiejętności kucharskie, ale przede wszystkim wyposażenie. Niewielkie lokale są przekonane, że wystarczy im jedynie zgrany zespół – jest to powszechny błąd, bo o odpowiedni sprzęt powinny zadbać nie tylko duże punkty.
Nawet małe kuchnie gastronomiczne wymagają zakupu różnego rodzaju urządzeń, a to wiąże się z i tak dość sporymi kosztami. Jeśli jednak zależy Ci na jakości oferowanych potraw, to nie ma co oszczędzać. Jakie wyposażenie okaże się niezbędne w małym lokalu?
- Meble robocze: czyli wszelkiego rodzaju stoły, półki oraz szafki do przechowywania naczyń. Mały punkt powinien zmieścić się maksymalnie w granicach 5 000 – 8 000 zł,
- Urządzenia chłodnicze i grzewcze: mowa o zamrażarkach oraz szafach chłodniczych, które dają łatwy dostęp do produktów. Znajdziesz je w cenie od 3 000 – 5 000 zł. Nie można zapomnieć też o piecach i płytach indukcyjnych, których suma powinna wynosić 2 000 zł,
- Sprzęt do obróbki mechanicznej: wszelkie krajalnice, blendery, szatkownice elektryczne i maszynki do mięsa. Ich koszt oscyluje w granicach 10 000 zł.
Za całość powinieneś zapłacić maksymalnie 40 000 zł. Zwróć też uwagę na fakt, że dobierając wyposażenie gastronomiczne i chcąc jeszcze bardziej zminimalizować koszty w małym lokalu, wiele osób wybiera używane urządzenia. Ma to sens?
Czy warto kupić używany sprzęt gastronomiczny?
Jeśli całkowity lub częściowy koszt Cię przerasta, to można rozważyć zakup wyposażenia z drugiej ręki. Jeśli używane urządzenia kuchenne działają bez problemu przez kilka lat, to znaczy, że dalej można z nich korzystać. Zwracaj jednak uwagę na ich stan tak, aby spełniały wszystkie wymogi sanitarne.