Urządzenia do uzdatniania są prostym i opłacalnym sposobem, by polepszyć nie tylko jakość serwowanych potraw i napojów, ale też pracę urządzeń. Zwłaszcza że istnieją maszyny, które wręcz nie mogą pracować z wodą nieoczyszczoną. Sprawdźmy, dlaczego warto zastosować odpowiednie filtry.
Lepszy smak potraw i napojów
Zaletą filtrów do wody jest usuwanie z niej szkodliwych związków organicznych oraz bakterii, co powoduje, że jest lepszym nośnikiem smaku dla napojów i potraw. Ponadto urządzenia uzdatniające zapewniają odpowiedni poziom pH i minerałów, co ma ogromne znaczenie w przypadku pobierania wody z jakiegokolwiek źródła, gdyż w każdym z nich trudno zachować optymalny poziom kwasowości i zawartych substancji. Tym bardziej że nieoczyszczona ciecz może zawierać podwyższoną ilość pierwiastków, które pogarszają jej smak, dlatego nie należy korzystać z niej świeżo po nalaniu z np. kranu.
Ochrona urządzeń
Pamiętajmy też, że im lepsza jakość wody, to tym większa jest ochrona przed osadzaniem się kamienia. Mowa tutaj nie tylko o zmywarkach, ekspresach do kawy czy czajnikach, ale również o piecach konwekcyjno-parowych i piekarnikach, które biorąc pod uwagę charakter ich pracy, nie mogą pracować z tą bezpośrednią pobraną z kranu. Dlaczego?
Bo taka ciecz się do tego nie nadaje. Zawarte w niej minerały szybko osadzałyby się na urządzeniach, a to negatywnie wpływałoby na ich pracę i dodatkowo wiązałoby się z licznymi przestojami i ich częstą konserwacją. Urządzenia pracujące w piekarniach, sklepach spożywczych, lokalach i innych punktach gastronomicznych potrzebują czystej wody do tworzenia czystej pary. Dzięki filtrom można więc będzie liczyć na czystsze i wydajniejsze urządzenia.
Korzystniejszy skład wody
Oczywiście wybór urządzeń do filtracji nie jest obowiązkowy. Warto się jednak na nie zdecydować wtedy, gdy skład i jakość naszej wody nie są najlepsze. Niską jakość substancji cechuje mętność i brzydki zapach, co nie jest mile widziane. Jeśli więc szukamy odpowiednich filtrów, warto wybrać sprzęt od profesjonalnej hurtowni Es-Gastro.