Dbanie o dobry stan urządzeń stosowanych w placówkach gastronomicznych jest ważnym zagadnieniem. Dotyczy również pieców konwekcyjno-parowych, które wymagają serwisowania i stosowania odpowiednio dobranych filtrów. Czynności te przekładają się na bezawaryjne działanie urządzeń. Istotne jest jednak, aby używać właściwych komponentów i zlecać prace naprawcze firmie specjalizującej się w tej dziedzinie. Zapraszamy więc do przeczytania artykułu na temat rozwiązań, które przedłużają żywotność tego rodzaju sprzętów gastronomicznych.
Filtry do pieców konwekcyjno-parowych
Aby urządzenia działały prawidłowo warto stosować system do uzdatniania wody polecany przez nasz serwis. W zależności od tego, czy będzie ona wykorzystywana w celu umycia sprzętu czy do przygotowywania potraw najlepiej sprawdzi się woda filtrowana miękka i częściowo zdemineralizowana. Umożliwi to zabezpieczenia wnętrza pieca konwekcyjno-parowego przed osadami mineralnymi, wapnia i magnezu.
Do mycia urządzeń najlepiej więc sprawdzi się technologia MTE polecana przez nasz serwis gastronomiczny. Polega na częściowym odsalaniu wody i usuwaniu z niej związków magnezu i wapnia, dzięki czemu nie osiadają one we wnętrzu sprzętu. Proces ten jest efektywny i przyczynia się do oszczędności.
Serwisowanie sprzętów gastronomicznych
Warto wiedzieć, że w celu filtrowania wody do pieców konwekcyjno-parowych stosuje się także system STU. Można wybrać wariant podstawowy lub rozbudowany, wyposażony w zbiornik magazynowy. Urządzenie mierzy stężenie soli mineralnych w wodzie, usuwa związki wapnia, magnezu i innych jonów. Jego zaletą jest także brak konieczności wymiany wkładów lub dodawania soli.
Stosowanie odpowiednich komponentów przeznaczonych do uzdatniania wody może przyczynić się do obniżenia kosztów eksploatacji. Właściwie dobrane filtry mogą bowiem przedłużyć żywotność urządzenia i zmniejszyć wydatki związane z serwisowaniem pieców. Dlatego też zalecamy stosowanie wysokiej jakości systemów uzdatniania wody oraz zlecanie prac naprawczych firmie doświadczonej w tym zakresie.